Houtopslag

Houtopslag
‘s Zomers buiten genieten van een groot vuur in de vuurplaats of ‘s winters genieten van het vuur in de open haard binnen. Voor deze gemoedelijke en gezellige sfeer heeft u wel droog hout nodig. Goed gelucht en gedroogd hout is veiliger in gebruik en geeft minder rook. Om het hout te laten luchten en drogen is een houtopslag met afdak de oplossing. Het hout wordt gestapeld, blijft schoon en droogt dankzij de wind die vrij spel heeft. Lees meer...
Van hoog naar laag sorteren
Van hoog naar laag sorteren

Wat is het voordeel van een houtopslag?

Brandhout is de laatste jaren opnieuw een felbegeerde brandstof geworden, mede door de hoge energieprijzen. Om een goed vuur te kunnen stoken, is het essentieel alleen gedroogd hout te gebruiken. En dit lukt het best door hout buiten op te slaan op een plaats waar zon en wind vrij spel hebben en het hout op een natuurlijke wijze gedroogd wordt. Het hout dient bij voorkeur niet in aanraking te komen met de grond. De haardhoutopslag is hier in het voordeel, want beschikt over een bodem waarop het hout kan rusten.

Moet de houtopslag in de tuin?

Een houtopslag dient buiten te staan. Dit om het natuurlijke drogingsproces te bevorderen. In de winter misschien vervelend om een paar blokken te halen als je net heerlijk van de warmte van de open haard geniet, maar zo wordt wel het beste resultaat behaald. Vochtig hout is bovendien slecht voor het binnenklimaat en wordt te allen tijde afgeraden binnenshuis te bewaren, omdat de kans op houtschimmel dan zeer hoog is. Een houtopslag is geschikt voor één rij diep. Dit is express gedaan, omdat het zaaggedeelte van het hout zoveel mogelijk met wind en zon in aanraking moet komen om de boomsappen op te laten drogen. Een houtopslag is dus niet diep, maar wel breed!

Uit welk materiaal is een houtopslag gemaakt?

Een haardhoutopslag moet van stevig materiaal zijn en bestand zijn tegen een hoge laadcapaciteit. Dit omdat een gestapelde hoeveelheid hout al snel een flink gewicht heeft. Kwaliteit is daarom essentieel voor de houtopslag. Vrijwel alle houtopslagen zijn gemaakt van hout waarbij het dak uit enkel hout kan bestaan, maar een dak kan ook met dakleer worden bekleed.

Een houten haardopslag heeft bovendien als voordeel dat het meteen een leuke blikvanger in de tuin is!

In de online shop van Q&S Gartendeco vindt u degelijke en kwalitatief hoogwaardige modellen houtopslag van geïmpregneerd grenen. Deze zijn eenvoudig zelf op te bouwen, dankzij de meegeleverde handleiding.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een houtopslag?

Zoals gezegd, is het van groot belang te letten op hoge kwalitatieve materialen. Een houtopslag dient tevens een behoorlijk gewicht te kunnen dragen. Een afdakje op de haardhoutopslag zorgt ervoor dat het hout enigszins is beschermt tegen regen.

Weet u hoeveel haardhout u wilt bewaren in de houtopslag? En waar u de haardhoutopslag het liefst wil plaatsen in uw tuin? Past de haardhoutopslag bij de stijl van uw tuin? Plaatst u de houtopslag tegen een muur van bijvoorbeeld de garage, het terras of de schuur? Dan heeft u in ieder geval geen achterwand nodig. Plaats u de haardhoutopslag vrij in de tuin? Een achterwand is niet noodzakelijk, maar misschien vindt u dit mooier staan of is het hout dan toch beter beschut tegen de weersomstandigheden.

Een houtopslag zorgt in ieder geval direct voor een charmante uitstraling van de tuin en verdient dankzij het praktische nut een plekje in iedere tuin!