Product Onderhoud

Aluminium

Het onderhouden van een product gemaakt van aluminium (veranda, terrasoverkapping, tuinkamer, etc.) is erg eenvoudig. Als u af en toe met een vochtige doek de aluminium profielen schoonmaakt blijft het aluminium in goeie staat. Heeft u toch een vlekje of andere viezigheid op uw aluminium zitten, neem dan een warm sopje voorzien van afwasmiddel en een doekje om deze te verwijderen. In geen geval mag u een schurend voorwerp, als bijv. Een schuursponsje of brillo gebruiken voor aluminium. Hierdoor krijgt u krassen die niet meer te verwijderen zijn. Voor het glas of de polycarbonaat platen geldt hetzelfde, eenvoudig in onderhoud.

Hout

Vuren- en Grenenhout
De meeste tuinhuizen worden gemaakt van blank vurenhout. Sommigen van grenenhout maar die worden reeds geïmpregneerd geleverd. Het hout moet goed beschermd worden tegen alle weersinvloeden, want anders gaat het tuinhuisje of blokhut minder lang mee. Een geïmpregneerd produkt hoeft u alleen nog maar af te werken met een beits of lak op kleur. Een blank houten tuinhuis of blokhut raden wij aan om eerst te impregneren voordat u het opbouwd. Reden hiervoor is dat de meeste tuinhuisjes tegen een schutting of haag opgebouwd gaan worden en dan geen onderhoud meer gepleegd kan worden. Tevens impregneert u dan de groef en de veer van iedere plank zodat ook tussen de planken geen houtrot kan ontstaan. Eenmaal geïmpregneerd kunt u de blokhut opbouwen en afwerken met een (dekkende) beits of lak.

Hardhout
Hardhout is vrij onderhoudsvriendelijk. Het hoeft niet gebeitst of gelakt te worden bij het opbouwen. Echter om vergrijzing tegen te gaan, raden wij u aan om uw hardhouten producten (vlonders, tuinmeubelen etc.) 1x per jaar te verzorgen met ontgrijzer en daarna met hardhout olie. De ontgrijzer zorgt ervoor dat (de naam zegt het al) het hout minder grijs wordt en zijn oorspronkelijke kleur terug krijgt. Deze moet u na gebruik goed afspoelen. Na deze behandeling smeert u het in met hardhoutolie. Bij een vlonder gebruikt u geen olie, maar een antislipmiddel. Deze zorgt ervoor dat uw vlonder stroef wordt en tevens is uw vlonder beschermt tegen vocht en vuil.

Lariks-Douglas hout
Lariks-Douglas hout is een van de meest duurzame houtsoorten die er is. De bomen groeien voornamelijk in goed beheerde bossen in de bergstreken op het noordelijke halfrond. Lariks-Douglas hout heeft een mooie, warme kleur en is voorzien van een fijne structuur. De kleuren van Lariks-Douglas hout zijn van licht geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Lariks-Douglas hout is zeer geschikt voor bijvoorbeeld constructies en gevelbetimmering en heeft de stoere en robuuste uitstraling. Lariks-Douglas hout is vrij zwaar met een duurzaamheidsklasse van 3-4 en zal naar mate van tijd vergrijzen. Hierdoor krijgt het een verweerde en charmante uitstraling. Voor de behandeling (onderhoud) van het Lariks-Douglas hout raden wij Perkoleum of Ecoleum aan, welke ook verkrijgbaar is in onze shop. Perkoleum is geschikt voor geschaafd houtwerk terwijl Ecoleum uitermate geschikt is voor ongeschaafd (ruw) én geschaafd houtwerk. Beiden zijn verkrijgbaar als dekkende en semi-transparante beits in diverse kleuren. Perkoleum en Ecoleum zijn duurzame, elastische, vochtregulerende en oplosmiddelarme verfbeitsen op basis van alkydhars en lijnolie. Hiermee verleng je de levensduur van je Lariks-Douglas houten overkapping, (kap)schuur of maatwerk houtbouw.