Prieel

Prieel

U wilt graag een paviljoen in uw tuin, maar wilt graag iets meer beschutting, omdat u behoefte heeft aan privacy of bescherming tegen de wind? Een prieel heeft meestal één of twee zijwanden die u de gewenste bescherming geeft, maar toch openheid houdt naar uw tuin en het gevoel geeft in de natuur te zitten. Lees meer...

Van hoog naar laag sorteren
Van hoog naar laag sorteren

Prieel

Welk prieel past bij u?

Bent u een romantisch type of is uw tuin een romantische en rustige oase in uw dagelijkse drukte? Dan past een prieel met bewerkte wanden helemaal bij u. Dit romantische prieel is een echte blikvanger en versterkt de romatische uitstraling van uw tuin!

Wilt u liever een prieel dat past bij de rechte lijnen in uw tuin? Dan is een modern prieel de juiste aanvuling op uw tuin. Kiest u voor een modern prieel met plat dak, dan zal de belijning in uw tuin extra benadrukt worden.

Bij Q&S Gartendeco vindt u voor beide mogelijkheden een uitgebreide keuze aan priëlen. Er zijn verschillende modellen en afmetingen te verkrijgen. Met een houten prieel realiseert u een extra kamer in uw tuin.

Wat is het verschil tussen een paviljoen en prieel?

Meestal worden de begrippen paviljoen en prieel door elkaar gebruikt voor beide modellen. Tegenwoordig is het verschil niet echt meer bekend. Maar wat onderscheidt deze beide losse overkappingen dan van elkaar?

Een paviljoen is een bijgebouw zonder wanden, dat los in de tuin wordt geplaatst. Deze bestaat uit stevige palen met een plat dak of zadeldak. Een vierkante of rechthoekige overkapping voor ontspanning en vele uren vermaak.

Een prieel is ook een bijgebouw dat los in de tuin wordt geplaatst. Echter heeft een prieel in tegenstelling tot een paviljoen wel zijwanden, het is meer een half open huisje. Een prieel heeft daarom een knussere uitstraling en geeft een meer geborgen gevoel. Een prieel kan bovendien meer dan 4 hoeken hebben, waardoor een speelsere uitstraling ontstaat. De ouderwetse theehuisjes met 5 hoeken en 3 gesloten wanden worden vaak als eerste geassocieerd met een prieel.

Waarvoor gebruikt u een prieel?

Een prieel is een kleine oase van rust in uw tuin en wordt veelal enkel gebruikt als beschutting voor een kleine zithoek. Een kleine zithoek die een blijvend vakantiegevoel geeft in uw eigen tuin. Een prieel geeft u de ruimte om kleine, intieme feestjes te geven en te ontspannen in het weekend. Voor opslag wordt meestal een andere oplossing gekozen.

Een solide prieelkomt op de vaste plek in de tuin, waar u uw buitenmeubilair kunt laten staan. Het geeft rust niet elke keer het meubilair weer naar een andere plaats in de tuin te moeten verschuiven om in de schaduw of zon te kunnen zitten. Indien u een elektrische barbecue heeft, kunt u probleemloos een gezellig barbecuefeestje geven. Ook als het weer eens niet meewerkt.

Prieel van hout kopen

Priëlen kunnen uit verschillende materialen bestaan. Een houten prieel is echter het meest gangbaar en vindt u ruimschoots in de online shop van Q&S Gartendeco.

Prieel van hardhout

Een prieel van hardhout bestaat uit de houtsoort lariks-douglas. Dit hout heeft een hoge duurzaamheid zonder dat u het hoeft te behandelen. Uiteraard staat het u vrij het prieel in de door u gewenste kleur te schilderen, maar de kleurschakeringen van lariks-douglas zijn dusdanig mooi, dat de meeste mensen alleen al hiervoor een prieel in deze houtsoort aanschaffen.

Prieel uit onbehandeld vurenhout

Een prieel uit onbehandeld vurenhout is een goede keuze, wanneer u vooraf al weet het prieel te willen schilderen. De kwaliteit van de verf bepaalt om de hoeveel jaren u uw prieel opnieuw schilderen moet. Q&S Gartendeco heeft zeer goede ervaringen met Perkoleum van Koopmans Verf. Perkoleum is een éénpotssysteem en verkrijgbaar in transparante beits en dekkende beits in een breed scala aan kleuren in onze online shop.

Prieel van geïmpregeneerd grenen

Ook een prieel van geïmpregneerd grenen dient behandeld te worden met bij voorkeur Perkoleum om zeker te zijn van een lange levensduur. Impregneren beschermt tegen schimmel en andere houtaantastende processen, maar heeft geen vochtregulerende werking en zorgt niet voor een wind- en waterdichte afsluiting. Daarom is een verf of beits noodzakelijk.

Hoe bouw ik een prieel op?

Om beschut te zijn tegen zon en regen, moet het prieel eerst worden opgebouwd. Daarvoor is het verstandig de staanders stevig in de grond te verankeren. U kunt bevestigingsplaten / paalhouders monteren op een betonnen ondergrond, de staanders afzonderlijk in beton storten of in lange paalhouders zetten. De meest solide oplossing is de paalhouders in de grond te zetten, deze met beton vast te zetten (eventueel kunt u een hele betonnen vloer voor het prieel realiseren) en daarin de staanders te plaatsen. De staanders komen dan niet in aanraking met de grond.

Welke dakbedekking hoort bij het prieel?

Afhankelijk van het dakmodel kunt u kiezen voor verschillende soorten dakbedekkingen.

Heeft u gekozen voor een prieel met plat dak? Dan adviseert Q&S Gartendeco deze te bekleden met EPDM-folie. Dit is in aanschaf duurder dan dakleer, maar hoeft nooit meer te vervangen te worden gedurende de gehele levensduur van uw overkapping. EPDM-folie heeft bij normaal gebruik namelijk een levensduur van 50 jaar.

Wanneer de keuze op een prieel met een ander dakmodel is gevallen, kunt u kiezen voor dakshingles in de kleuren zwart, rood, groen en bruin. Dakshingles zijn in de soorten recht en beverstaart te krijgen. Voor enkele luxe paviljoens is er bovendien de keuze uit dakpanprofielplaten van verzinkt metaal in de kleuren zwart, mat zwart, antraciet en terracotta.

Wat is de beste plaats voor een prieel?

Deze vraag kan eigenlijk alleen door uzelf worden beantwoord. Elke tuin is namelijk anders ingedeeld en elke gebruiker heeft zijn eigen gewoonten en behoeften, waardoor iedere tuin anders vormgegeven is. Als tip kunnen wij u wel geven: kijkt u eens waar u het liefst uw tuinzitje wilt hebben. Of misschien staat deze hier al? Dat is dan de beste plek om uw overkapping te plaatsen. Wanneer u heeft besloten waar uw overkapping moet komen, kunt u kijken welke afmeting daar het best tot zijn recht komt. U kunt dan in de online shop van Q&S Gartendeco kijken welke mogelijkheden er voor u zijn! Wanneer u twijfelt en advies wenst, kunt u eenvoudig contact met ons opnemen per telefoon of via de e-mail.

Prieel kopen als bouwpakket

In de online shop van Q&S Gartendeco staan priëlen die als bouwpakket aangeleverd worden inclusief bevestigingsmaterialen. U krijgt een gedetailleerde montage handleiding erbij, zodat u eenvoudig stap voor stap uw eigen prieel kunt opbouwen.